Het KNMI voorspelt dat we te maken krijgen met extremer weer: hittegolven nemen toe, regen- en hagelbuien zijn heviger, er is vaker storm en er zijn langere perioden van droogte. Hierdoor neemt de kans op schade en gezondheidsrisico’s toe. Daarom is het, naast het tegengaan van klimaatverandering (klimaat-mitigatie), belangrijk dat we onze gemeente tijdig aanpassen aan klimaatverandering (klimaat-adaptatie). Klimaatbestendig worden is een nationale opgave waar ook gemeenten invulling aan moeten geven, onder andere door middel van borging van klimaatadaptatie in gemeentelijk beleid.

Op 15 september 2022 is door de raad een motie ‘klimaatadaptieve maatregelen’ aangenomen. Hierin wordt gevraagd een gemeentelijk klimaatadaptatieplan op te stellen, met als doel de gevaren en gevolgen voor mens en dier van de toenemende hitte, droogte en wateroverlast te beperken en te bestrijden. Er is hierbij gevraagd om onderzoek te doen naar klimaatadaptieve maatregelen, en waar nodig initiatieven te nemen om onze gemeente klimaatbestendiger te maken.

Inhoud

Er wordt gewerkt aan het Klimaatplan, waarbij gefocust wordt op het thema klimaatadaptatie. In het kader van de Omgevingswet wordt dit plan vormgegeven als Omgevingsprogramma Klimaatadaptatie. Dit omgevingsprogramma zal zich specifiek richten op het tijdig aanpassen aan klimaatverandering (klimaat-adaptatie) en niet op het tegengaan van klimaatverandering (klimaat-mitigatie). Deze opgave wordt binnen de gemeentelijke organisatie uitgewerkt via een ander spoor.