Omschrijving

Aanleggen van een rondweg om Wânswert.

Inhoud (voortgang)

O

Onlangs is een AERIUS-berekening (stikstofberekening) uitgevoerd voor de rondweg Wânswert. Deze berekening heeft betrekking op de aanlegfase en op de gebruiksfase van deze weg. Voor de aanlegfase geldt een sluitende berekening. Dat betekent dat er geen sprake is van stikstofdepositie en dat er dus geen stikstof vanuit de lucht in Natura 2000-gebieden terechtkomt. Voor de gebruiksfase geldt helaas een stikstofdepositie van maximaal 0,02 mol N/ha/jaar terwijl dit 0 moet zijn. De stikstofdepositie volgt uit de toename van verkeersbewegingen op deze weg.

Momenteel inventariseren wij samen met het adviesbureau welke mogelijkheden er zijn om de stikstofdepositie tot 0 te brengen. Op voorhand lijkt dit geen eenvoudige opgave. Wij hopen hier in de loop van 2024 meer duidelijkheid over te hebben.  

In het kader van de aanleg is een natuurtoets uitgevoerd. Deze natuurtoets heeft ten aanzien van een aantal diersoorten onvoldoende duidelijkheid opgeleverd. Er was nader onderzoek nodig naar de waterspitsmuis en de vliegroutes van vleermuizen. Afgelopen oktober is gestart met het onderzoek naar de waterspitsmuis. Toen is ook onderzoek gedaan naar de grote modderkruiper. Daaruit is gebleken dat de grote modderkruiper niet aanwezig is in de bemonsterde watergangen. Er zijn wat betreft de grote modderkruiper dus geen belemmeringen. Ten aanzien van de waterspitsmuis is helaas gebleken dat de te onderzoeken watergangen teveel opgeschoond waren. Daardoor was betrouwbaar onderzoek niet meer mogelijk. Dit onderzoek wordt momenteel uitgevoerd, in combinatie met het onderzoek naar vliegroutes van vleermuizen. 

Diverse grondeigenaren hebben meer belang bij ruilgrond dan bij financiële compensatie. Daarom wordt ingezet op het verwerven van compensatiegronden. Daarbij komt dat duurzaamheid, dierenwelzijn en biodiversiteit steeds belangrijker worden. Dit zorgt voor een extra uitdaging bij het vinden van geschikte ruilgronden. De inspanningen voor het verwerven van geschikte ruilgronden worden voortgezet. 

Daarnaast wordt een aantal gronden van eigenaren aangekocht zonder dat we deze hoeven te compenseren in grond. In die gevallen wordt er financieel gecompenseerd (aankoop en schadevergoeding). 

Voor het vaststellen van de waarde van de gronden en de te vergoeden schade is een agrarisch taxateur/rentmeester ingehuurd door de gemeente. Vooralsnog gaan we er van uit dat er geen onteigeningprocedures opgestart hoeven te worden

Planning (Voortgang)

O

Het voornemen was om de rondweg door middel van een wijziging bestemmingsplan mogelijk te maken. Eind vorig jaar hebben wij met elkaar geconcludeerd dat vanwege de hiervoor genoemde onderwerpen het niet meer mogelijk was om een bestemmingsplan voor 1 januari 2024 als ontwerp ter inzage te leggen. De rondweg moet dan ook planologisch mogelijk gemaakt worden onder de inmiddels inwerking getreden Omgevingswet. Wij hebben het adviesbureau opdracht te geven om deze werkzaamheden op te pakken. Er is op dit moment onduidelijkheid over de planning in verband met grondaankoop en stikstof.

Financiën (voortgang)

O

Financiën (in tabelvorm)

Omschrijving € (x 1.000)
Restant investeringsbudget Ferwerderadiel per 1-1-2019 (start Noardeast-Fryslân, inclusief bijdrage provinsje Fryslân van € 600.000) 1.657
Begroting 2023 verhoging budget 3.700
Actueel budget 5.357
Af: uitgaven t/m april 2024 229
Saldo 5.128

Toelichting:  beschikbaar en benodigd budget is afhankelijk van de toekomstige ontwikkelingen ten aanzien van  grondaankoop en stikstof.  Deze onderdelen kunnen van invloed zijn op beschikbaar budget.  De komende periode verwachten we hierover meer duidelijkheid te krijgen en zal moeten blijken of het beschikbare budget toereikend is.