Omschrijving

De gemeente Noardeast-Fryslân wekt in 2030 tenminste 70% van de benodigde elektriciteit op een duurzame wijze op. Hiertoe werken we in 2024 o.a. aan de verduurzaming van Hallum en bedrijventerrein Betterwird.

Inhoud (voortgang)

G

In de periode 2011-2021 is de totale energievraag gedaald van 3.632 TJ naar 3.425 TJ (circa 0,5% per jaar). 
In diezelfde periode is het percentage duurzame elektriciteit gestegen van 15,9% naar 30,5%. Omdat deze gegevens van Klimaatmonitor een aantal jaren achterlopen, is het momenteel niet mogelijk om aan te geven wat het huidige percentage is. Onlangs is een nieuwe medewerker aangenomen, die deze gegevens vanuit andere bronnen recenter probeert te maken. Op dat moment kunnen we een inschatting maken in hoeverre we op koers liggen voor deze ambitie.

In Hallum en Betterwird zijn we in gesprek met bedrijven die willen verduurzamen en uitbreiden door middel van elektrificatie. Dit doen we door in Betterwird samen te werken met de Bedrijven energiecooperatie Duurzaam Betterwird. We werken daaraan samen aan de Greendeal Betterwird. In Hallum doen we dat samen met de grote ondernemingen en vanuit het Masterplan Hallum. Dit resulteert in het Programma Gebiedsaanpak Hallum.  Hierbij kijken we naar de mogelijkheden van opwekking van duurzame elektriciteit in combinatie met opslag, zodat er ondanks de netcongestie kan worden geëlektrificeerd. Hierover is de raad geïnformeerd in de ANNO-raadsbijeenkomst van 12 maart jl.

Planning (Voortgang)

G

De ambitie om in 2030 minimaal 70% van de benodigde elektriciteit duurzaam op te wekken is in 2021 door de gemeenteraad vastgesteld.

Financiën (voortgang)

G

N.v.t.