Omschrijving

Realisatie (fase 3) Súd Ie & Wetterfront Dokkum met de vaar- en fietsroute Súd Ie Dokkum-Oostmahorn, inclusief ontsluiting Noordelijke Stadsgrachten.

Inhoud (voortgang)

O

Het Investeringsprogramma Súd Ie & Wetterfront Dokkum is een gecombineerd Waddenfondsproject van fase 1, fase 2 en fase 3. Naast het Waddenfonds is de provincie Fryslân cofinancier van dit Waddenfondsproject op basis van subsidietoekenningen.

Voor dit investeringsprogramma is een bestuurlijke samenwerking met de Provincie Fryslân van toepassing en verder is ook de bestuurlijke samenwerking met Wetterskip Fryslân en Van Hall Larenstein  actueel.

Inmiddels zijn de eerste deelprojecten van fase 3  afgerond. Het investeringsprogramma wordt de komende tijd in afstemming met het Waddenfonds verlengd tot en met 2028.

Planning (Voortgang)

O

a. Realisatie Fietspad Súd Ie
Er loopt nog een beroep tegen het eerder door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan voor het fietspad Súd Ie bij de Raad van State.

b. Ontsluiting Noordelijke Stadsgrachten vanaf de Súd Ie
De aanbesteding en verdere engineering van een verhoogde Aalsumerpoortbrug kan mogelijk nog in 2024 plaatsvinden. 

c. Realisatie van een verhoogde Saatsenbrêge
De realisatie van de verhoogde Saatsenbrêge kan vóór de zomer worden voltooid. 

Financiën (voortgang)

O

Geconstateerd is dat de interne budgetten/kredieten binnen de financiële administratie niet volledig aansluiten op de interne financiële projectadministratie van het Investeringsprogramma Súd Ie. De interne overdracht van budgetten en kredieten in vervolg op onderliggende besluiten van de raad dient daar waar nodig  te worden hersteld. Dit staat in samenhang met onderliggende uitvoeringsverplichtingen bij subsidiebeschikkingen Waddenfonds, Provincie en bijdragen van gemeente en anderen. Bij deze turap vindt een herstelactie binnen de financiële administratie plaats.

Financiën (in tabelvorm)

Omschrijving € (x 1.000)
Oorspronkelijke optelsom van fase 1, fase 2 en fase 3 Súd Ie 35.200
Actueel budget 35.200
Af: uitgaven 27.000
Af: verplichtingen 8.200
Saldo 0

Toelichting: in de risico's van het project speelt een subsidierisico en verder een risico op oplopende kosten mede door vertraging van deelprojecten. Voor het project is in 2024 € 2,24 miljoen aan krediet nodig. Voor 2025 is een krediet van € 6,5 miljoen nodig. Deze beschikbaar te stellen kredieten leiden niet tot extra kapitaallasten, omdat deze al zijn opgenomen in de meerjarenbegroting op basis van oorspronkelijke kredietbesluiten over alle fasen van het Investeringsprogramma Súd Ie. Het gemeentelijke aandeel bedraagt € 0,5 miljoen in 2024 en € 0,9 miljoen in 2025.