Omschrijving

Het actieplan Integraal en Kindgericht armoede en schuldenbeleid 2021-2026 zet in op het zoveel mogelijk voorkomen van armoede en schulden en zelfredzaamheid waar mogelijk. Het is Kindgericht en verbindt alle beleidsterreinen. Hiermee willen we individueel armoedeleed in de gemeente tegengaan. In het actieplan richten we ons op de volgende doelstellingen: Iedereen denkt mee, iedereen doet mee, Laagdrempelige (brede) toegang en begrijpelijke taal en een schuldenvrij bestaan. Het actieplan bestaat uit 48 concrete actiepunten. 

Inhoud (voortgang)

G

De afgelopen periode hebben we de volgende acties uit het actieplan Integraal en Kindgericht armoede- en schuldenbeleid 2022-2026 uitgevoerd: 
- Het budget voor het Volwassenenfonds Sport & Cultuur is verhoogd. Hierdoor worden er meer inwoners uit de doelgroep bereikt. 
- De projectleider Geldloket is gestart met de nadere verkenning en uitvoering van het startdocument. In maart is er in het kader van het project een social media campagne Geldfit opgezet.
- In samenwerking met Dokwurk is er een werkervaringsplek VoorzieningenWijzer gecreëerd. 
- De aanpak vroegsignalering van schulden wordt verder doorontwikkeld. 
- Er wordt gewerkt aan een plan van aanpak om meer inwoners te betrekken bij het beleid, waarin bestaande adviesorganen een plek krijgen (passend bij doelstelling 'Iedereen denkt mee').  

Planning (Voortgang)

G

In 2024 blijven we doorlopend werken aan de actiepunten genoemd onder het kopje ‘inhoud’. En verwachten we deze af te ronden.

Daarnaast staan voor 2024 de volgende actiepunten op de planning om uitgevoerd te worden:

-Een onderzoek naar een schuldenaanpak voor jongeren;

- Het verbeteren van de Lauwersregeling. 

Financiën (voortgang)

G

De uitgevoerde activiteiten passen binnen de huidige begroting.