Omschrijving

De zorg in Fryslân  staat onder druk. Met een helder en transparant kader voor het welzijnsbeleid in de gemeente Noardeast-Fryslân willen we hier op in zetten door middel van duidelijke keuzes en prioriteiten in het welzijnsbeleid. Het  document biedt daarmee een kader voor de uitvoering van de welzijnsactiviteiten in onze gemeente.  Welzijnspartijen hebben behoefte aan een dergelijk kader, zo blijkt uit de verkenning naar een passend lokaal scenario ‘Wel-Zijn in Noardeast-Fryslân’ die eind 2022 is uitgevoerd.

Inhoud (voortgang)

G

Op 7 maart 2024 heeft uw raad het Strategisch Beleidskader Welzijn vastgesteld. Dit document bevat onze visie op welzijn. Met het Strategisch Beleidskader Welzijn is ook het gedachtegoed van de Fryske Mienskip Oanpak officieel als beleid vastgesteld. 

De Fryske Mienskip Oanpak is gebaseerd op de uitgangspunten en het gedachtegoed van opgroeien in een kansrijke omgeving en het IJslandse Preventie Model. Aan de hand van tien werkzame bestanddelen beoogd de Fryske Mienskip Oanpak gezondheidsproblemen in brede zin te voorkomen. Er wordt ingezet op bewegen en ontmoeten voor alle levensfasen, met activiteiten op het gebied van onder andere sport, muziek, kunst en
vrijwilligerswerk. Allemaal geworteld in de lokale gemeenschap. Deze activiteiten dragen bij aan de sociale samenhang binnen de Friese Mienskip en bevorderen een gezonde leefstijl. Het welzijnswerk speelt in De Fryske Mienskip Oanpak een cruciale rol. 

Planning (Voortgang)

G

Het strategisch beleidskader Welzijn is door de raad vastgesteld. 

Financiën (voortgang)

G

Voor de uitvoering van de Fryske Mienskips Oanpak wordt een aanvraag gedaan voor middelen uit het transformatiebudget IZA. Daarnaast willen we met het strategisch beleidskader welzijn komen tot een andere inzet van bestaande middelen vanuit de reguliere WMO- en jeugdzorgbudgetten. Het is geen bezuinigingsmaatregel.