Omschrijving

We staan voor een aanzienlijke verschuiving van de vraag en het aanbod in wonen, welzijn en zorg. Het doel van onze visie op wonen, welzijn en zorg is het bieden van een ontwikkelrichting en strategische kaders voor een regionaal dekkend en passend woon-, welzijn- en zorgaanbod voor inwoners met een zorg en/of ondersteuningsvraag. De focus ligt op het vinden van oplossingen om de groeiende groep ouderen en andere kwetsbare inwoners die ondersteuning nodig hebben, in de toekomst van adequate zorg en passende huisvesting te kunnen voorzien in de regio Noordoost Friesland. De visie is regionaal en samen met betrokken partijen vormgegeven, omdat inwoners zich niet aan geografische grenzen houden en door wetten (o.a. Wmo, Wlz, Zvw) heen bewegen.

Inhoud (voortgang)

G

De conceptvisie bestaat uit een woonzorganalyse, opgaven en acties. Door middel van de woonzorganalyse zijn de knelpunten in beeld gekomen, die vertaald zijn naar drie opgaven: (1) Vitale en leefbare dorpen en wijken, (2) Een passende woning en woonomgeving en (3) Houdbaar aanbod zorg en ondersteuning. Per opgave zijn vier actiepunten geformuleerd.

De bestuurders van de betrokken partijen (zorgpartijen, welzijnsorganisaties, woningcorporaties etc.) hebben tot en met 15 januari de mogelijkheid gehad om schriftelijk hun laatste reacties te geven op de conceptvisie. Daarnaast heeft de gemeenteraad in een sessie met de 'kaarten op tafel' de mogelijkheid gehad om hun input te leveren. De reacties zijn verwerkt in een definitieve conceptversie. De bestuurders van betrokken partijen zijn in april geïnformeerd over de stand van zaken en planning van de visie in een derde brede bestuurlijke bijeenkomst.

Planning (Voortgang)

G

De visie ligt in concept klaar. Binnen de nieuwe omgevingswet wordt de visie op wonen, welzijn en zorg onderdeel van het volkshuisvestingsprogramma. In de periode tot aan het zomerreces stemmen we de visie af met de andere onderdelen van het Volkshuisvestingsprogramma en de woningbouwprogrammering. In september volgt een vierde bestuurlijke bijeenkomst waar we de visie gezamenlijk met bestuurders van betrokken partijen symbolisch ondertekend wordt. Na het zomerreces wordt de definitieve visie ter besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad.

Financiën (voortgang)

G

Er is €150.000,- gereserveerd voor het opstellen van de woonzorgvisie, waarvan +/- €3.000,- is uitgegeven aan de organisatie van bijeenkomsten.  Daarnaast is het opstellen van de regionale visie op wonen, welzijn en zorg een opgave binnen de ANNO samenwerkingsagenda. Vanuit ANNO is budget vrijgemaakt voor de opgave.  Er resteert nog ongeveer €13.000,-. Het totale budget is toereikend en het resterende bedrag wordt gebruikt voor het opstellen van de uitvoeringsagenda en de uitvoering.