Omschrijving

De Brede Campus Kollum is de benaming voor een te realiseren centrum waarin tal van voorzieningen zullen worden gebundeld in (tenminste) een drietal gebouwen. De Brede Campus Kollum is een voortzetting en uitbreiding van de Campus Kollum en het Kindcentrum Kollum. De aanleiding van het project is dat zowel de basisscholen als de voortgezet onderwijsscholen in Kollum uit hun gebouw groeien als gevolg van de toenemende leerlingenaantallen.

Inhoud (voortgang)

G

Door de schoolbesturen en kinderopvang is er de afgelopen periode gewerkt aan een gemeenschappelijke visie op het onderwijs en de doorgaande leerlijn. Er is een visie opgesteld met betrekking tot een Brede Campus Kollum: een campus waarbinnen de kinderopvang en onderwijsinstellingen ontschot samenwerken en zich gezamenlijk richten op de inrichting van  inclusief onderwijs. Op dit moment is door de 4 betrokken schoolbesturen en Tiko een gemeenschappelijke visie vastgesteld, waarbij ook gemeentelijke speerpunten op het terrein van vooral zorg, welzijn en sport (waaronder extra capaciteit voor bewegingsonderwijs) zijn ingepast.

Een aantal onderzoeken vinden momenteel binnen dit project plaats of zijn afgerond:

1. De gemeentelijke zorgplicht. Er wordt onderzocht hoe deze zorgplicht op een verantwoorde wijze inhoud en vormgegeven kan worden. Daarbij wordt een relatie gelegd met het geheel van ontwikkelingen binnen Kollum. 

2. De behoefte aan zaalruimte in Kollum (ontmoeting). 
Het onderzoek naar de mogelijkheid om de theaterzaal met foyer en horeca functie te handhaven is inmiddels afgerond. De functie zal onverkort gehandhaafd worden. De formalisering met de schoolbesturen om zaken hierin bindend vast te leggen is in gang gezet. 

3.  Bereidheid binnen de scholen om medegebruik van schoolruimte te faciliteren.
Een programma van Eisen (PvE) voor het voortgezet onderwijs is afgerond en voor het basisonderwijs in voorbereiding, evenals de ruimtestudie m.b.t. de locatiemogelijkheden. Met het afronden van de studie naar het programma van eisen, is ook de ruimtestudie naar de mogelijkheid om de campus uit te breiden afgerond met de conclusie dat e.e.a. in te passen is in de omgeving.

Inmiddels hebben de schoolbesturen een aanvraag voor uitbreiding van onderwijshuisvesting ingediend. Het beoordelingsproces van de aanvragen is gestart en zal eind dit jaar bij de behandeling van het Huisvestingsprogramma 2024 aan uw raad worden voorgelegd. 

 

Planning (Voortgang)

G

•    Definitief plan voorleggen aan de raad in oktober 2024;
•    Start formele procedure omgevingswet in Q4 2024;.
•    Start bouw Kindcentrum eind 2025;
•    Start bouw Campus Kollum eind 2026.

Financiën (voortgang)

G

Het definitieve plan wordt in oktober aan de Raad voorgelegd.

Financiën (in tabelvorm)

Omschrijving € (x 1.000)
In te vullen: begrotingspost (bijvoorbeeld raadsbesluit dd-..../begroting 2023)  
evt. aanvullingen via begrotingswijziging nvt
Actueel budget 12.760
   
Af: uitgaven -915
Af: verplichtingen nvt
Saldo 11.845

Toelichting: nvt