Wij hebben de ambitie om per jaar twee nieuwe wijkuitvoeringsplannen te starten. Deze ambitie volgt uit de Transitievisie Warmte. In wijkuitvoeringsplannen brengen we in kaart hoe een dorp of wijk aardgasvrij kan worden gemaakt.

Inhoud (voortgang)

G

Inhoud (toelichting)

Wij zijn in drie dorpen/wijken actief met wijkuitvoeringsplannen: Eanjum, Dokkum Fûgellân en Hallum. In Eanjum en Fûgellân worden business cases voor warmtenetten doorgerekend. De resultaten uit Fûgellân zijn niet heel positief, zie raadsbrief met zaaknummer 2025-090689 voor meer informatie. De resultaten van Eanjum volgen spoedig. Verder wordt er in alle drie projecten ingezet op isoleren, via subsidies en collectieve inkoopacties.

1e Tussentijdse rapportage 2025

Planning (Voortgang)

O

Planning (toelichting)

Het tempo ligt momenteel op één wijkuitvoeringsplan, in plaats van twee. Nieuwe, opkomende thema's vergen namelijk aandacht. Denk bijvoorbeeld aan energiearmoede, natuurvriendelijk isoleren, het Nationaal Isolatieprogramma en het Volkshuisvestingsfonds. U ontvangt in september een evaluatie van de Transitievisie Warmte.  In deze evaluatie staan we uitgebreid stil bij de voortgang van de wijkuitvoeringsplannen. Dit is onderdeel van het 'warmteprogramma', zie SMART-doel 502.1-2D.

1e Tussentijdse rapportage 2025

Financiën (voortgang)

G

Financiën (toelichting)

De wijkuitvoeringsplannen worden bekostigd uit de CDOKE-regeling (Capaciteit Decentrale Overheden Klimaat- en Energiebeleid). Denk bijvoorbeeld aan kosten voor technische onderzoeken en informatieavonden.

1e Tussentijdse rapportage 2025